A A A K K K
людям із порушенням зору
Козятинська центральна районна лікарня Козятинської міської ради
Комунальне підприємство

10 жовтня 2019 Всесвітній день психічного здоров’я

Дата: 09.10.2019 17:14
Кількість переглядів: 309

Всесвітній день психічного здоров'я (World Mental Health Day) 10 жовтня 2019 року відзначається міжнародною громадськістю під загальним гаслом Всесвітнього дня запобігання самогубствам (World Suicide Prevention Day, WSPD). Всесвітня федерація психічного здоров'я визначила цю дату в 1992 році і це вже в 27-й раз люди у всьому світі будуть робити анонси, проводити заходи щоб об'єднати зусилля щодо покращення психічного здоров'я людей у всьому світі.

Самогубство, суїцид - навмисне позбавлення себе життя, як правило, самостійне і добровільне; на сьогодні є глобальною і трагічною проблемою для світової охорони здоров'я. Найвідоміші методи скоєння самогубства відрізняються залежно від країни і частково пов'язані із доступністю такого методу.

За останні 45 років рівень самогубств зріс у всьому світі на 60%. До 2020р. очікується зростання чисельності випадків смерті від самогубств у 1,5 рази, що складе приблизно 1,53млн. на рік. За даними ВООЗ, у ІІІ-му тисячолітті від суїцидів гине більше людей, ніж через всі війни та насильницькі вбивства разом взяті; суїциди складають майже половину всіх випадків насильницької смерті у світі. Самогубства в структурі смертності стоять на ХІІІ-му місці серед провідних причин смерті у світі, та несуть відповідальність за приблизно понад 800 тис. смертей на рік (приблизно, одне самогубство кожні 40 секунд, або З тис. - кожен день). Треба також зазначити, що офіційна статистика враховує лише наявні (доказані) випадки суїциду, тому реальне число здійснених самогубств може перевищувати офіційні дані в 2-3 рази. Окрім того, в статистиці не враховують спроби самогубства без летальних наслідків (найбільш поширені серед молодих людей та жінок), а це приблизно ще 20млн. випадків на рік. Крім того, за медичною статистикою спроба самогубства тягне за собою психологічні наслідки як для самого самогубця, так і, як мінімум, для 6-ти осіб з його оточення (рідні, близькі).

За статистичними даними ВООЗ, кількість суїцидів майже дорівнює нулю в Єгипті, на Гаїті та Ямайці. Трохи більше (низький рівень) - в Азербайджані, Вірменії, Грузії, Греції, Італії, Ізраїлі, Великобританії, Узбекистані, Швейцарії, Киргизії, Німеччині. Найбільше всього скоюється самогубств (більш ніж 20 осіб на 100 тис.нас.) - в Гайані, Республіці Корея, Шрі-Ланці, Литві, Мозамбік, Непалі, Танзанії, Казахстані, Індії, Латвії, Китаї, Словенії. Україна відноситься до країн з середнім рівнем самогубств (16,8 на 100 тис.нас). Одним з основних факторів ризику самогубств в Європі і Північній Америці вважають психічні розлади (особливо депресію і розлади, пов'язані з вживанням алкоголю), в азіатських країнах - імпульсивність.

За статистичними даними чоловіки здійснюють самогубства частіше за жінок (виняток - Китай). Так, у західному світі чоловіки внаслідок самогубств вмирають у 3-4-ри рази частіше ніж жінки. За даними Державної служби статистики України у 2016р. з майже 7,5тис. українців, які скоїли суїцид, приблизно 6 тис. були чоловіки.

У світі кожні 40 секунд хтось втрачає життя на самогубство.

Основне завдання цьогорічного Всесвітнього дня психічного здоров'я покращити усвідомлення важливості самогубства як глобальної проблеми охорони здоров'я; удосконалити знання про те, що можна зробити, щоб запобігти самогубству; зменшити клеймо, пов'язане із самогубством; і нехай люди, які борються, знають, що вони не самотні.

 

Інформаційні матеріали з питань попередження самогубства:

 ВАМ ЗДАЄТЬСЯ, ЩО ЖИТИ ДАЛІ  НЕМАЄ СЕНСУ?

 ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ХТОСЬ З ВАШИХ ЗНАЙОМИХ ДУМАЄ ПРО САМОГУБСТВО

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень