A A A K K K
людям із порушенням зору
Козятинська центральна районна лікарня Козятинської міської ради
Комунальне підприємство

120 літрів першої страви, 60 кілограмів каші, 80 літрів компоту та 200 свіжовипечених булочок щодня: як забезпечують харчуванням пацієнтів лікарні

Дата: 20.12.2023 10:20
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

Ми віримо, що їжа – це не лише харчування, а й невід’ємна частина будь-якого лікування. Коли йдеться про лікарняне харчування, наша філософія: здоров’я має бути центральним інгредієнтом кожної страви, яку готують наші кухарі.

Харчування – надзвичайно важливий фактор, отже відіграє ключову роль у загальному лікуванні пацієнтів у стінах Козятинської ЦРЛ.

 

А забезпечує харчування стаціонарних відділень ЦРЛ лікарняний харчоблок, де працюють дієтсестра, завскладом, чотири кухарі і двоє кухонних робітників. За останніх два роки стало складніше працювати, адже двоє кухарів та одна дієтсестра пішли добровольцями на фронт, двоє продовжують воювати дотепер.

Попри збільшення навантаження, щодня працівники харчоблоку не зменшують обсягів своєї роботи: готують триразове дієтичне гаряче харчування у середньому 200 пацієнтам стаціонарних відділень, серед яких дорослі і діти, вагітні та породіллі.

 

«Забезпечити пацієнтів лікарні харчуванням непросто, адже необхідно дотримуватися чітко визначених норм, витримувати відповідну кількість білків, жирів, вуглеводів, дбати про калорійність їжі», - зауважує медсестра з дієтичного харчування Наталія Василівна ШВЕЦЬ.

Фото без опису

На сніданок усі пацієнти отримують чай, хліб з маслом, кашу та салат. На обід передбачене перше, друге, салат, компот або кисіль, обов’язкова здобна свіжовипечена булочка. На вечерю у лікарні подають гарячу страву.

«Ми стараємося творчо підійти до своєї роботи і хоч трошки забезпечити пацієнтам відчуття комфорту. Готуємо справжній український борщ із м’ясом, подаємо запечену у духовці рибу «по-французьки» (тим пацієнтам, для яких така страва не заборонена дієтою), щодня печемо здобні булочки», - продовжує дієтсестра.

Фото без описуФото без описуФото без опису

За можливість готувати різноманітні дієтичні страви лікарня дякує благодійникам, що турбуються про наповнення комори харчоблоку сезонними овочами, крупами, борошном, макаронними виробами тощо. Серед таких небайдужих – старости Козятинської громади, що організовують збір овочів у старостинських округах, керівники селянських фермерських господарств Козятинщини Дроздович Анатолій Едуардович та Савчук Віктор Васильович, а також Вінницька обласна військова адміністрація.

 

У стаціонарних відділеннях лікарні відкриті їдальні, працівники транспортують їжу з харчоблоку по відділеннях. Проте у окремих відділеннях, де перебувають лежачі хворі, їжу розносять по палатах.

Працівники лікарні жартують: хоча виписка пацієнтів відбувається у ранковий час, нерідко хворі відмовляються виписуватися з медичного закладу, поки не отримають порцію обіду. Для тих, хто працює у лікарняному харчоблоці, це найвище визнання їхньої роботи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень