A A A K K K
людям із порушенням зору
Козятинська центральна районна лікарня Козятинської міської ради
Комунальне підприємство

Повноцінне здорове харчування – важливий фактор одужання пацієнта. Цей незмінний постулат вже давно став метою організації харчування пацієнтів у Козятинській центральній районній лікарні

Дата: 31.01.2024 14:13
Кількість переглядів: 19

Разом із тим, норми здорового харчування змінюються, відповідно до професійного медичного погляду на розвиток галузі охорони здоров’я в Україні загалом. Так, останніх 10 років у Козятинській ЦРЛ при розробці лікувального харчування спираються на наказ Міністерства охорони здоров’я №931, яким у 2013 році був затверджений Порядок організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я.

Зауважимо, вказаний розпорядчий документ, за визначенням самого МОЗ, є документом перехідного періоду від радянської системи організації харчування хворих у закладах охорони здоров’я до розширення можливостей приготування їжі із залученням підприємств відповідного профілю.

У Наказі суттєво змінені підходи до класифікації дієт. Радянська номерна система дієтичних столів була актуальною у другій половині ХХ століття, але сьогодні вона не відповідає засадам доказової медицини, передбачає необґрунтовані заборони, засновані на застарілих нормах фізіологічних потреб в енергії та харчових речовинах тощо. Сучасні підходи до харчування здорових і хворих людей практично являють собою індивідуальну адаптацію здорової дієти до персональних потреб кожної людини.

 

Отже, який саме має бути раціон пацієнта, залежно від його хвороби, визначає наказ МОЗ №931. Детально і практично умови та норми лікувального харчування, затверджені Наказом МОЗУ, викладені у книзі Асоціації дієтологів України «Організація лікувального харчування в закладах охорони здоров’я», яка відтепер – настільна книга дієтичної сестри нашої лікарні.

Спираючись на рекомендації зазначеного видання, медсестра з дієтичного харчування Козятинської ЦРЛ щодня для різних категорій пацієнтів розробляє і затверджує у директора лікарні меню-розкладку – документ, що характеризує якісний (вміст білків, жирів, вуглеводів та калорійність) і кількісний (норма закладки брутто і нетто) склад харчових раціонів. По суті документ є переліком страв добового раціону, розподілених на окремі прийоми їжі (меню-розкладку на завтра, 1 лютого, дивіться на фото). У ньому зазначають масу продуктів, необхідних для приготування кожної страви, вміст основних харчових речовин та енергетичну цінність.

«Харчування повноцінне та смачне», «Моєму синочку подобається!», «Дякуємо за турботу!», - так охарактеризували сьогоднішній обід мами маленьких пацієнтів педіатричного відділення. Як сприймають меню маленькі пацієнти – показано на світлинах біля допису.

Насамкінець підкреслимо: харчування для пацієнтів стаціонарних відділень Козятинської лікарні є БЕЗОПЛАТНИМ для пацієнтів, адже входить у пакет оплачених державою послуг, згідно угод із Національною службою здоров’я України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень