A A A K K K
людям із порушенням зору
Козятинська центральна районна лікарня Козятинської міської ради
Комунальне підприємство

Міжнародний місяць профілактики внутрішньоутробних інфекцій - лютий

Дата: 06.02.2024 15:40
Кількість переглядів: 22

🧐Щороку у лютому світ відзначає Міжнародний місяць профілактики внутрішньоутробних інфекцій. Він започаткований, аби інформувати людей щодо методів запобігання внутрішньоутробним інфекціям (пренатальним).

🐉Пренатальні інфекції спричинені бактеріями, вірусами, грибками, паразитами чи іншими мікроорганізмами, які потрапляють до організму через піхву чи шийку матки матері. Ці інфекції переважно вражають вагітну жінку, майбутню дитину або новонароджену на початкових місяцях вагітності (або й навіть після пологів).

📌До найпоширеніших пренатальних інфекцій належать:

👉Бактеріальний вагіноз - це одна із найчастіших причин виділень із піхви. Він виникає, коли у піхві існує дисбаланс між корисними та шкідливими бактеріями. Корисні бактерії допомагають зберегти здоров'я піхви та запобігти бактеріальним інфекціям.

👉Хламідія трахоматіс – це захворювання, що передається статевим шляхом та викликається бактерією хламідії. У більшості жінок хламідією трахоматіс протікає безсимптомно. Однак вона може викликати запальні захворювання органів малого тазу, що призводять до позаматкової вагітності, хронічного болю тощо.

👉Стрептокок групи В - це тип бактерій, які природним чином мешкають у кишківнику людини. Захворювання може передаватися статевим шляхом або під час пологів. Якщо його не лікувати, то воно може причинити тяжке захворювання або смерть новонароджених.

👉Вірус простого герпесу 2-го типу (генітальний герпес) - це вірусна інфекція, що вражає шкіру та слизові оболонки. Інфекція може передаватися при незахищеному оральному чи анальному сексі.

👉Запальні захворювання органів малого тазу – це стан, при якому заражається матка. Зазвичай це викликано гонореєю чи хламідіозом. Захворювання можуть викликати спазми у животі, кровотечу між менструаціями та хворобливе сечовипускання.

☝️Аби уникнути пренатальних інфекцій гінекологи Козятинської ЦРЛ рекомендують:

✅Ретельно мийте руки водою з милом (після туалету; доторків до сирого м'яса, яєць або немитих овочів; приготування їжі та прийому їжі; роботи з ґрунтом; після домашніх тварин; потрапляння слини на руки; зміни підгузків.

✅Зменшіть контакт зі слиною та сечею немовлят. Цитомегаловірус може викликати проблеми у деяких дітей, у т.ч. мікроцефалію та втрату слуху. Інфікована жінка може передати вірус своїй дитині під час вагітності. Жінки можуть знизити ризик зараження інфекцією, скоротивши контакт із слиною та сечею немовлят.

✅Уникайте непастеризованого (сирого) молока та продуктів, виготовлених з нього. Непастеризовані продукти можуть містити шкідливі бактерії.

✅Не змінюйте брудний котячий наповнювач. Нехай це зробить хтось інший. Якщо вам необхідно змінити котячий наповнювач самостійно, обов'язково надягніть рукавички і після цього вимийте руки. Брудний котячий туалет може містити шкідливі паразити.

✅Пройдіть тестування на захворювання, що передаються статевим шляхом (ВІЛ та гепатит В).

✅Поговоріть зі своїм лікарем про профілактичні щеплення. Деякі щеплення рекомендовані до/під час вагітності або одразу після пологів. Профілактичні щеплення допоможуть зберегти ваше здоров'я та вашої дитини від серйозних захворювань.

✅Уникайте хворих людей (особливо на вітряну віспу або краснуху).

✍️ Записатися на прийом до 🩺лікарів-гінекологів у жіночу консультацію поліклініки можна щодня (з понеділка по п’ятницю) з 8.00 до 16.00 ☎️ за телефонами медичної реєстратури:

(04342) 2-02-15,

(063) 407-20-99,

(068) 370-09-65.

❣️Козятинська ЦРЛ: ми цінуємо кожного пацієнта!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень