A A A K K K
людям із порушенням зору
Козятинська центральна районна лікарня Козятинської міської ради
Комунальне підприємство

8 корисних продуктів для мозку дітей

Дата: 13.03.2024 13:21
Кількість переглядів: 38

Правильне харчування важливе для всіх аспектів здоров'я дитини, у т.ч. зростання та функціонування мозку. Швидке зростання мозку відбувається протягом перших декількох років життя дитини. Фактично, до 2-річного віку мозок дитини сягає 80% ваги дорослої людини. Він продовжує розвиватися у підлітковому віці (особливо у префронтальній корі, ділянці мозку). Це область мозку, яка відповідає за планування, пам'ять, прийняття рішень та інші функції.

Усі поживні речовини є важливими для правильної роботи мозку. Проте певні поживні речовини та продукти підтримують розвиток мозку та покращують когнітивні функції у дитинстві та підлітковому віці.

 

Отже, поговоримо, які саме корисні продукти для мозку дитини:

 

Яйця – це один із найбільш поживних продуктів, які можна з'їсти. Яйця багаті на поживні речовини, які мають вагоме значення для розвитку мозку та когнітивних функцій – холін, вітамін B12, білок і селен. Холін - це поживна речовина, яка є надважливою для розвитку мозку. 2 цілісні яйця покривають 100% потребу в холіні дітей віком 1–8 р. і понад 75% – для дітей та підлітків у віці 9–13 р.

 

Ягоди. Вони багаті на антоціани. Вчені дослідили, що антоціани приносять користь здоров'ю мозку різними способами: збільшують приплив крові до мозку, мають протизапальну дію та сприяють продукуванню нових нервових клітин та експресії певних білків.

 

Зелені листові овочі. Шпинат, капуста та салат містять сполуки, що захищають мозок, у т.ч. фолієву кислоту, флавоноїди, каротиноїди та вітаміни Е та К1. Окрім того, каротиноїди, такі як лютеїн та зеаксантин, сконцентровані в листовій зелені. Після їжі вони накопичуються в сітківці. Оптична щільність макулярного пігменту (ОЩМП) – це вимірювання кількості цих пігментів в оці. Деякі дослідження показують, що ОЩМП позитивно пов'язані з когнітивними функціями у дітей.

 

Жирна риба (тунець, сардини, лосось). Це чудове джерело жирних кислот Омега-3, необхідних для роботи та розвитку мозку. За даними Академії харчування та дієтології США, жирні кислоти Омега-3 здатні допомогти впоратися з психологічними станами.

 

Апельсини. Додавання апельсинів до раціону дитини може покращити її загальний стан здоров'я, у т.ч. когнітивний. Апельсини багаті на флавоноїди – гесперидин і нарірутин. Вживання продуктів та напоїв, багатих на флавоноїди допомагає покращити когнітивні функції. Апельсини також багаті на вітамін С – необхідний для правильного розвитку мозку, виробництва нейромедіаторів тощо.

Йогурт. Несолодкий йогурт на сніданок – це чудовий спосіб підтримати здоров'я мозку дитини. Молочні продукти, такі як йогурт, є добрим джерелом йоду, поживної речовини, необхідного організму для розвитку мозку та когнітивних функцій. Дослідження показують, що діти, які не споживають достатньо йоду, частіше страждають на когнітивні порушення, ніж ті, хто не споживає достатню кількість йоду. Окрім того, йогурт – це хороше джерело білка, цинку, вітаміну B12 і селену, які важливі для розвитку та функціонування мозку.

 

Продукти, багаті на залізо. Дефіцит заліза часто трапляється у дітей. Низький рівень заліза може негативно вплинути на когнітивний розвиток та успішність дітей. Дефіцит заліза також пов'язаний із синдромом дефіциту уваги та гіперактивності (СДУГ). Діти віком до 7 років – найбільш схильні до ризику розвитку дефіциту заліза. Аби запобігти дефіциту заліза, переконайтеся, що в раціоні вашої дитини присутні продукти, багаті на залізо (червоне м'ясо, птиця, морепродукти, квасоля та шпинат).

 

Горіхи та насіння. Вони містять високі концентрації багатьох поживних речовин, пов'язаних з покращенням когнітивних функцій. До них відносяться вітамін Е, цинк, фолієва кислота, залізо та білок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень