A A A K K K
людям із порушенням зору
Козятинська центральна районна лікарня Козятинської міської ради
Комунальне підприємство

«Шкарпетувалися»: колектив Козятинської ЦРЛ підтримав людей з синдромом Дауна

Дата: 21.03.2024 14:02
Кількість переглядів: 14

Сьогодні, 21 березня, в усьому світі відзначають День людини із синдромом Дауна (World Down Syndrome Day). Ця подія увійшла в календар 2006 року. Дата вибрана не випадково – це символічне позначення самого синдрому Дауна, причиною якого є трисомія однієї з хромосом (люди з цим синдромом мають 47 хромосом замість 46): у людини, що страждає цим захворюванням, 21-ша хромосома наявна в трьох копіях. У перекладі на «мову календаря» вийшло 21-ше число третього місяця.

 

Ще 50 років тому люди із цим синдромом були ізольовані від суспільства – та сьогодні вони можуть жити повноцінним життям, адаптуватись у соціумі і навіть працювати. «Сонячні люди» зазвичай дуже добрі, чуйні та привітні.

Попри те, що діти із синдромом Дауна розвиваються дещо повільніше, пізніше починають ходити й розмовляти – вони здатні навчатися, освоїти професію, опікуватися собою без зайвої допомоги. Людина із синдромом Дауна може здобути вищу освіту, влаштуватися на роботу.

Щоб подолати стереотипи у сприйнятті «сонячних людей», потрібно більше про них говорити, показуючи різні сторони їхнього життя. Лише за такої умови така людина перестане бути незвичайним явищем, ставши повноцінним членом суспільства.

Ці діти потребують нашої допомоги, любові, розуміння та взаємної поваги.

 

Аби відчути себе особливим, а також привернути увагу до синдрому Дауна та людей, що живуть із «зайвою» хромосомою, цього дня щорічно проходить флешмоб #LotsOfSocks (#БагатоШкарпеток) – люди вдягають різнокольорові шкарпетки.

 

Медичний персонал Козятинської ЦРЛ долучився до всесвітньої акції: лікарі, медсестри, молодший медичний персонал ходять сьогодні у різних шкарпетках! А ще запрошують взяти участь у флешмобі усіх небайдужих!

Усі ми різні і незвичайні по-своєму. Сміливо розфарбовуйте сьогоднішній день різнокольоровими шкарпетками, робіть фото і поширюйте його у соціальних мережах із хештегами #INsocks #LotsOfSocks #БагатоШкарпеток


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень