A A A K K K
людям із порушенням зору
Козятинська центральна районна лікарня Козятинської міської ради
Комунальне підприємство

Логопедична робота з пацієнтами з порушенням свідомості у Козятинській ЦРЛ

Дата: 25.03.2024 10:29
Кількість переглядів: 19

Досить часто пацієнти після ІНСУЛЬТУ АБО ТЯЖКОЇ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЇ ТРАВМИ мають розлади мовлення через ураження кори головного мозку.

Саме відновленням мовленнєвої функції займаються логопеди, що входять до мультидисциплінарних команд з реабілітації підрозділу фізичної та реабілітаційної медицини поліклінічного відділення Козятинської ЦРЛ.

 

Логопедична допомога пацієнтам із порушенням свідомості вкрай потрібна, адже вони мають і розлади ковтання та дихання, і порушення мови як вищої психічної функції, яка може проявлятися у вигляді афазії, дизартрії, порушень фонації або їх поєднання.

І саме завдання логопеда – навчити, простимулювати відновлення цих функцій. Логопед разом із лікарями та спеціалістами фізично-реабілітаційної медицини підбирає індивідуальні методи втручання.

 

Важливо розуміти, що логопедичну роботу НЕОБХІДНО ПОЧИНАТИ ВІДРАЗУ, як тільки стан людини стабілізується. Чим пізніше буде розпочато реабілітацію, тим менший обсяг функції мовлення вдасться відновити. Якщо ж зовсім не проводити логопедичних занять із хворим, шанси, що до нього повернеться нормальна артикуляція та здатність до складної фразопобудови, мінімальні.

 

У ході первинної консультації логопед встановить ступінь порушення мови, підбере найефективніші методики відновлення мови, з урахуванням фізичних і психологічних особливостей пацієнта, встановить найбільш оптимальну частоту занять.

Одним із важливих моментів в роботі логопеда з пацієнтом є тісний зв’язок з членами його сім’ї, які повинні постійно стимулювати, допомагати та морально підтримувати його під час реабілітації.

Курс мовної реабілітації розробляється індивідуально в кожному окремому випадку, а також коригується в залежності від успіхів одужання.

 

Логопедичний напрямок у реабілітаційній роботі Козятинської лікарні – зовсім новий: логопеди ДОРОШЕНКО Алла Віталіївна та ГОНТАР Емілія Володимирівна працюють у мультидисциплінарних командах лише від початку 2024 року. Однак, навантаження вже від самого початку роботи суттєве: щодня логопеди мають заняття із 3-4 пацієнтами, серед яких, до слова, є і внутрішньо переміщені особи, що приїхали до Козятина після складних порушень свідомості.

 

Насамкінець зауважимо, робота логопедів Козятинської ЦРЛ є невід’ємною складовою лікувально-реабілітаційного процесу пацієнтів і передбачена у пакетах медичних гарантій від НСЗУ «Медична допомога при гострому мозковому інсульті» та «Реабілітаційна допомога дорослим та дітям у стаціонарних умовах».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень