A A A K K K
людям із порушенням зору
Козятинська центральна районна лікарня Козятинської міської ради
Комунальне підприємство

26 березня – «Фіолетовий день» – день обізнаності про епілепсію

Дата: 26.03.2024 15:37
Кількість переглядів: 15

Починаючи з 2008 року цього дня у багатьох країнах світу проводиться «Фіолетовий день» — міжнародний захід, спрямований на підвищення обізнаності про епілепсію.

 

Епілепсія вважається одним з найпоширеніших хронічних неврологічних захворювань людини. При ньому одна з ділянок кори головного мозку починає працювати занадто активно. Він пригнічує і підпорядковує інші нейрони. У підсумку всі клітини кори бувають охоплені синхронним збудженням. Виникає напад: судоми, втрата свідомості, падіння. Причиною виникнення такої гіперактивної ділянки може бути травма голови, інсульт, менінгіт і деякі захворювання.

 

Є відомості, що страждали на епілепсію багато відомих людей. У їх числі Юлій Цезар, Олександр Македонський, Нострадамус, Данте Аліг'єрі, Наполеон Бонапарт, Альфред Нобель, Вінсент ван Гог.

 

За даними ВООЗ, на епілепсію страждає до 1% населення земної кулі, а це 50 млн. людей. Але тільки 25% з них отримують адекватне медикаментозне лікування. Але ж важливо знати, що сучасні ліки дозволяють в 70% випадків повністю звільнити людину від нападів. Такі препарати ефективні і малотоксичні, не впливають на психіку і настрій.

 

Епілепсія – одне з небагатьох хронічних захворювань, при якому досягнення стійкої ремісії можливо: люди вчаться, працюють, створюють сім’ї і народжують здорових дітей, тобто ведуть нормальне повноцінне життя.

 

Чому «Фіолетовий день»?

 

Історія говорить про 9-річну дівчинку Кессіді Меган, яка страждає від епілепсії, яка одного разу вирішила показати іншим людям, що вона нічим від них не відрізняється. У свій досить дитячий вік дитина вже встигла відчути на собі певне нехтування з боку дорослих і однолітків, які сприймали її захворювання не зовсім адекватно, вважаючи його чимось на зразок легкої форми божевілля.

Щоб розвіяти міфи про хворобу та щоб привернути увагу до епілепсії і підтримати інших хворих, Кессіді в 2008 році придумала «Фіолетовий день». Дівчинка приколола до свого одягу фіолетову стрічку. Її ініціативу підтримала Асоціація епілепсії Нової Шотландії, а потім й інші організації світу.

Уже в 2009 році до Фіолетового дня приєдналося 100 тисяч студентів, близько 100 громадських об’єднань і понад 100 відомих політиків, а телевізійна вежа в Торонто на один вечір забарвилася в фіолетовий колір.

Надалі ця акція стала щорічною та поширилась на більшість країн світу, як день підтримки хворих на епілепсію. У цей день, всі охочі можуть висловити підтримку людям, які живуть з цім діагнозом.

 

Розвінчання 12 найпоширеніших міфів про епілепсію дивіться у каруселі біля допису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень