A A A K K K
людям із порушенням зору
Козятинська центральна районна лікарня Козятинської міської ради
Комунальне підприємство

«Сьогодні я – у блакитному»: медики Козятинської ЦРЛ підтримали флешмоб до Дня поширення інформації про аутизм

Дата: 02.04.2024 13:43
Кількість переглядів: 17

Всесвітній день поширення знань про аутизм відзначають 2 квітня. Дата запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН 18 грудня 2007 року. Цього дня на знак підтримки людей з аутизмом вдягаються у щось блакитне. 2 квітня ще називають «Днем у блакитному кольорі».

 

Медики Козятинської лікарні оригінально долучилися до всесвітнього флешмобу, зауваживши, що із медичними рукавичками та стерильними накидками щодня беруть участь у флешмобі «Я – у блакитному».

 

Аутизм – це розлад, який виникає внаслідок порушення розвитку дозрівання синоптичних зв’язків в головному мозку зростаючого організму дитини. Цей розлад характеризується вираженим і всебічним дефіцитом спілкування і соціальної взаємодії, досить обмеженими інтересами, а також часто повторюваними діями.

Захворювання має генетичний характер і його основні причини поки не відомі науці, однак СВОЄЧАСНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ДИТИНИ З РАННІХ РОКІВ ЙОГО ЖИТТЯ дозволяє у багатьох випадках домогтися впевнених результатів у соціальній адаптації, що сприяє більш повноцінному життю.

 

Основними ознаками аутизму є:

- одинокість дитини, яка формує порушення її соціального розвитку при нормальному рівні інтелектуального розвитку;

- супротив до змін в навколишньому, схильність до постійності, а саме – стереотипні заняття, потяг до одних і тих же об’єктів;

- затримка і порушення розвитку мовлення при нормальному  рівні інтелектуального розвитку дитини;

- поява клінічних симптомів у дитини до 2-3-річного віку.

 

Основні причини дитячого аутизму:

- органічні ураження ЦНС внаслідок патології вагітності та пологів,

- запальні процеси головного мозку,

- перенесені черепно-мозкові травми.

 

Згідно зі статистикою, діагноз «аутизм» трапляється досить часто – один випадок на 100-160 дітей. Проте ця цифра дуже приблизна. Частіше на аутизм страждають хлопчики, ніж дівчатка (приблизно у пропорції 4:1).

Приблизно 60% дітей, хворих на аутизм, котрі своєчасно пройшли лікування у віці 2-4 роки, в подальшому змогли успішно опанувати програму загальноосвітньої школи та досить непогано адаптуватися в суспільстві.

 

Відомо, що 10% аутичних дітей володіють видатними здібностями. У світовій науці є достатньо тому прикладів. Так, Ейнштейн у дитячому віці тримався відокремлено, не грався з однолітками, до 7 років нав’язливо повторював одні й ті самі речення, в 15 років покинув школу, впродовж усього життя не вмів організувати свій побут і добувати засоби для існування загальноприйнятим шляхом. Ньютон мав труднощі у спілкуванні, хоча добре викладав свої думки на папері. Серед відомих аутистів – Вінсент Ван Гог, Леонардо да Вінчі, Гаррі Труман, Авраам Лінкольн, Вуді Аллен, Боб Ділан і багато інших. Досягнувши значних успіхів у кар’єрному рості, вони залишалися суспільно та сімейно дезадаптованими у зв’язку з проблемами вербальної комунікації. Сьогодні таким людям можна допомогти незалежно від віку.

 

Аутизм – це не вирок, це всього лише діагноз, своєчасне визначення якого в більшості випадків допомагає вчасно розпочати процеси реабілітації і адаптації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень